Actief luisteren: het ene oor in en daar blijft het!

Leren & Ontwikkelen

Leestijd: 3 minuten

Door: Kirsten Dik

Wij mensen zijn sociale wezens. In ons dagelijkse leven komen we ontzettend veel in contact met anderen. Maar luisteren we ook actief? Regelmatig gaat een gesprek het ene oor in en het andere weer uit. Best zonde, want voor onszelf maar ook voor onze sociale contacten kan het heel nuttig om op te slaan wat er wordt verteld. Dit is makkelijker gezegd dan gedaan, want hoe pak je dit aan? Hieronder geef ik je drie tips die je kunnen helpen bij actief luisteren.

Tip 1: Filter omgevingsgeluid

Dit klinkt heel simpel. Maar in de huidige tijd is het een van de grootste uitdagingen die er is. Julian Treasure bespreekt in zijn TED-talk vijf manieren om beter te luisteren. Deze tips komen neer op het filteren van al het lawaai wat onze hedendaagse maatschappij ons brengt. Denk aan lawaai in een bar, op de snelwegen, de wasmachine, het koffiezetapparaat, spelende kinderen en ga zo maar door. Al deze geluiden zijn afleidend en gaan ten koste van de focus die jij nodig hebt om goed te luisteren naar het verhaal van de persoon die jij tegenover je hebt. Deze tips zijn simpel en praktisch

Tip 2: Focus je op de ander, niet op jezelf

Focus heeft naast het filteren van omgevingsgeluiden ook te maken met het bezig zijn met jezelf. Als we naar een ander luisteren zijn we vooral bezig met onze eigen gedachten. Je dwaalt bijvoorbeeld midden in een verhaal af en denkt na of je het gasfornuis wel hebt uitgezet, en voor je het weet mis je de clou van het verhaal. In de blog ‘De kunst van het luisteren’ worden dit soort valkuilen door de auteur verder toegelicht: ‘We denken sneller dan we praten, dus als iemand anders praat, hebben we de neiging afgeleid te zijn door onze eigen gedachten. Je bent al bezig met een mening vormen en bedenken wat je gaat antwoorden, waardoor je minder goed luistert.

 

Tip 3: Stel vragen, heel veel vragen

Hier kon ik zelf nog wel eens de plank misslaan. Dit komt vooral omdat ik een verhaal tot in de kleinste details vertel in gesprekken. Onbewust ga ik ervan uit dat de ander dit ook wel doet. Dit is vaak niet het geval, want niet iedereen is een oneindige kletskous (gelukkig maar!). Maar al zou de persoon in kwestie het wel zijn, het is áltijd fijn als er vragen worden gesteld. Het laat zien dat je de persoon begrijpt en dat je geïnteresseerd bent en meer wilt weten. Het mooie is dat het ook andersom werkt. Als jij jezelf dwingt om vragen te blijven stellen tijdens een gesprek, word je automatisch gedwongen om op te letten. Vragen stellen terwijl je het verhaal niet begrijpt is namelijk onmogelijk en vaak ook gênant. Dit is ongeveer het enige wat ik heb opgestoken tijdens mijn wiskundelessen.

Klaar om actief te luisteren? Nog even alle tips op een rijtje. Zorg er ten eerste voor dat je niet afgeleid bent door achtergrondgeluiden of ruis; leer er aan te wennen. Stop vervolgens met het bezig zijn met eigen gedachten; focus je op wat de ander te vertellen heeft. Blijf tot slot vragen stellen om jezelf scherp te houden en interesse te tonen in de ander. Simpel en effectief. Succes!