Fout is goud! Waarom je net zo blij mag zijn met je fouten als met je successen

Ontwikkeling

Geschreven door Nathalie Calori
Leestijd 2,5 minuut

Eureka – ik héb het!

Dit gevoel willen we allemaal bereiken. Het heldere moment waarin alles samenvalt. Als trainer op de afdeling Learning & Development werk ik met de trainees toe naar dat moment. Maar het ‘eureka’ van training en ontwikkeling is misschien niet wat we dénken dat het is.

De uitroep ‘Eureka’ draait om het resultaat van de activiteit, en niet zozeer om de activiteit, die tot het resultaat leidde.

En daar zit het ’m nu net in…

Iedereen streeft het na: een goed resultaat, ‘a job well done’, perfectie. En natuurlijk is dat belangrijk, maar is dat het belangrijkste? Gaat het niet meer om de ervaring onderweg naar het resultaat, waardoor we groeien? “Life is a journey, not a destination.”

 

We leren het beste door te doen

Covid-19 maakte het lastig voor ons trainers om voldoende nadruk op de ervaring te leggen, want digitaal trainen is echt anders. Je kunt je vragen niet direct stellen, interactie is online zakelijker en bondiger en nodigt minder uit tot productieve discussie. We worden weinig uitgedaagd tot zelfreflectie of raken juist verdwaald in onze eigen gedachten. Bovendien is online communiceren veel intensiever dan we dachten. En dat resulteert in minder leren.

Op zich niet gek, want uit onderzoek blijkt dat mensen leren volgens de ratio van 70/20/10.
10 procent van alles dat je leert, leer je in de klas of in een training,
20 Procent van alles dat je leert, leer je vanuit je netwerk een coach of mentor,
70 Procent van alles dat je leert, leer je vanuit het maken vanuit uitdagende opdrachten. Door te doen, dus.

Maar doen moet je wel durven.

Een boek lezen of naar een mentor luisteren is zonder risico’s. Maar actie ondernemen is nooit zonder gevolgen. Dat is eng. Want wat als je het verkeerd doet? We willen zó graag alles goed doen, vooral geen fouten maken. Maar dat is niet hoe groeien werkt. Van je fouten leer je namelijk het allermeest.

 

Elke fout is goud

De foute keuze maken is goud! Per ongeluk de juiste keuze maken is fortuinlijk, maar een heerlijke misser leert ons zoveel meer. Jezelf opnieuw uitvinden, uitdagingen aangaan, vallen en opstaan.
Fouten durven maken, dat is een onmisbaar ingrediënt voor groei. Dus waar wij de de focus op moeten leggen, is verbinding en veiligheid, of we elkaar nu online of live ontmoeten.

Hoe creëer jij een veilige omgeving waarin je mag leren van je fouten? Hoe werk je samen aan verbinding in het nieuwe normaal en hoe begeleid jij je mensen?

En ach ik gooi ’m en maar in als nieuwe uitspraak: Weg met Eureka: een fout is goud.

 

Wil jij eens sparren over veilig fouten maken in het nieuwe normaal en samen met je team werken aan groei en verbinding? Neem dan contact met ons op!