Leestijd: 3 minuten
Door: Kirsten Dik
Wij mensen zijn sociale wezens. In ons dagelijkse leven komen we ontzettend veel in contact met anderen. Of dit nu vreemden zijn of bekenden, vaak hebben we elkaar wel wat te vertellen. Er zullen vaak genoeg momenten zijn geweest waarbij zo’n gesprek bij jou het ene oor in, het andere weer uit gaat. Bij een gesprek met een vage bekende in de supermarkt over ‘het mooie weer van vandaag’ is dat natuurlijk ook niet echt een probleem. Want laten we eerlijk zijn, daar heeft toch niemand echt wat aan? Toch kan het vaak wél veel opleveren om gesprekken goed op te slaan.
Het grootste gedeelte van de tijd is het voor zowel onszelf als voor onze sociale contacten heel nuttig dat wat er met jou gedeeld wordt, ook echt aankomt. Bijvoorbeeld tijdens de korte briefing vlak voor een drukke shift op het werk. Maar ook gewoon als een vriend(in) je iets belangrijks uit zijn/haar leven vertelt in een drukke kroeg. Toch blijft het soms lastig om alles wat er wordt gedeeld daadwerkelijk op te slaan, ook al zou je dat het liefst wel willen. The Hospitalitist wil handvatten bieden om beter te luisteren én wel dat waardevolle gesprek op te slaan. Daarom drie gouden tips om actief te luisteren:
Dit klinkt heel simpel. Maar in de huidige tijd is het een van de grootste uitdagingen die er is. Julian Treasure bespreekt in zijn TED-talk vijf manieren om beter te luisteren. Deze tips komen neer op het filteren van al het lawaai wat onze hedendaagse maatschappij ons brengt. Denk aan lawaai in een bar, op de snelwegen, de wasmachine, het koffiezetapparaat, spelende kinderen en ga zo maar door. Al deze geluiden zijn afleiding voor de focus die jij nodig hebt om goed te luisteren naar het verhaal van de persoon die jij tegenover je hebt. De tips zijn simpel en praktisch[1].
Maar focus heeft niet alleen te maken met je omgeving. Wat misschien nog wel belangrijker is, is de focus die van binnenuit komt. Dat heeft dan weer te maken met het feit dat we over het algemeen bezig zijn met onze eigen sores als we luisteren naar iemand anders. In de blog ‘de kunst van het luisteren’ worden dit soort valkuilen verder toegelicht: ‘We denken sneller dan we praten, dus als iemand anders praat, hebben we de neiging afgeleid te zijn door onze eigen gedachten. Je bent al bezig met een mening vormen en bedenken wat je gaat antwoorden, waardoor je minder goed luistert.[2]’
Midden in een verhaal afdwalen om even na te denken of je het gasfornuis wel hebt uitgezet. Herkenbaar? Misschien ook herkenbaar dat je toch net even de clou van het verhaal hebt gemist als de persoon in kwestie is uitgepraat. Ga jij dan eerlijk toegeven dat je aan je gasfornuis aan het denken was? Resultaat: je mist zomaar dat je zojuist bent uitgenodigd voor een bruiloft.
Hier kon ik nog wel eens de plank misslaan. Dit komt vooral omdat ik een verhaal tot in de kleinste details vertel in gesprekken. Onbewust ga ik ervanuit dat de ander dit ook wel doet. Vaak niet het geval, want niet iedereen is een oneindige kletskous (gelukkig maar!). Maar al zou de persoon in kwestie het wel zijn, het is áltijd fijn als er vragen worden gesteld. Het laat in eerste instantie zien dat je echt probeert te begrijpen wat de persoon vertelt, maar ook dat je interesse hebt in meer! Het mooie is dat het ook andersom werkt. Als jij jezelf dwingt om vragen te blijven stellen tijdens een gesprek, moet je wel opletten. Vragen stellen terwijl je het verhaal niet begrijpt is namelijk onmogelijk en vaak ook gênant. Ongeveer het enige wat ik heb opgestoken tijdens mijn wiskundelessen J.
Dus, wat staat je nu te doen? Ten eerste zorg je dat je niet afgeleid bent door achtergrondgeluiden of ruis; leer er aan te wennen. Vervolgens stop je even met nadenken over je eigen dingen, en concentreer je je helemaal op het verhaal van de ander. Tot slot blijf je vragen stellen zodat je zelf scherp blijft en de ander een plezier doet. Simpel en effectief. Succes!
[1] https://www.ted.com/talks/julian_treasure_5_ways_to_listen_better/discussion?language=nl
[2] https://www.psycholoog.nl/blog/luisteren/